Voor de zomer al bekend gemaakt: onze selectie heeft een nieuwe hoofdtrainer. Geen onbekende, Richard Mafficioli stond op z’n 5e al op het Stokroosveld en was speler, trainer én kampleider. In 10 vragen leren we hem beter kennen. Tipje van de sluier…hier staat een NL korfbal kampioen!


Hoe en waar begon jouw korfballeven?
Ik heb Indonesische ouders en dat maakte dat ik lid werd van PAMS, ergens begin jaren ’80. PAMS was een vereniging met Indonesische roots, later is deze vereniging opgegaan in Futura, die in 2020 weer fuseerde met Dubbel Zes. En dat is natuurlijk nu Dunas. PAMS zat ook al op het Stokroosveld, ik kom hier dus al heel lang. 

Wat heb je allemaal gedaan korbal-wise?
Ik heb jaren gespeeld, en vanaf mijn 15e ongeveer ook jeugdteams getraind. Zo heb ik Christiaan uit de huidige selectie nog getraind, en Romy die ook dit jaar weer kampleider was. Ik heb in diverse teams van Futura gespeeld en daarna heb ik mijn carrière als trainer voortgezet. 

Waar en hoe begon jouw trainers carrière?
Ik begon bij DKC in Delft en daar viel ik meteen met mijn neus in de boter. We presteerden ’t om in een paar jaar van 3e klasse naar 1e klasse te gaan. Dat is leuk natuurlijk als je beginnend trainer bent. Het stimuleerde mij ook om door te gaan. Daarna ging ik naar ALO – dat vonden mijn vrienden bij Futura toen niet heel leuk, maar dat wende wel. Uiteindelijk kwam ik weer even terug op het Stokroosveld als trainer van Dubbel Zes!

Wat kenmerkt jou als trainer, hoe heb jij je ontwikkeld?
Ik merkte al gauw dat ik niet zo van de standaard opleidingen ben, het is prima wat de KNKV hierin aanbiedt en dat heb ik deels ook wel gevolgd, maar heb vooral veel geleerd door samen te werken en mee te kijken bij andere trainers. Zo heb ik het geluk gehad dat ik met o.a. Jan de Jager, Mena Kuhuwael en Hernandez Sam Sin heb mogen samenwerken. Ik leer vooral veel van de interactie tussen de spelers en het goed analyseren van spel situaties. Ik ben meer op het spel en op inzicht daarin gericht, en wat minder op de techniek. 

Heb je wel eens een topclub getraind?
Ja zeker, bij Fortuna in Delft. Daar werd ik tot mijn verrassing gevraagd nadat ik bij Dubbel Zes was gestopt. Ik heb daar de B-selectie getraind, dat is het top team naast het team dat in de Korfbal League speelt. Ik heb daar mee mogelijk kijken met Ard Korporaal en Damien Folkerts, 2 toptrainers met hun eigen visie op het moderne korfbal. En dat is echt anders dan wat ik tot dan toe had gespeeld en aan anderen had geleerd.

Wat is dat moderne korfbal?
Uiteraard geeft iedereen zijn eigen draai hieraan. Normaliter hameren we op het spelen in 4-0, 3-1 en 2-2 systemen waarin iedereen ‘alles’ moet kunnen. Het moderne top korfbal kijkt vooral naar wie wat het beste kan, en zet mensen op specifiek posities, we noemen dat rollen. Combineer dat vervolgens met statistieken en probeer daarmee het maximale uit je team te halen. Door dit in de jeugd ook toe te passen kunnen spelers zich in een bepaalde rol specialiseren. Uiteraard is het belangrijk dat spelers ook de andere rollen kunnen vervullen, maar je kunt nooit overal even goed in zijn. In andere sporten zoals voetbal of honkbal wordt dit ook toegepast. Zo heb je in het voetbal een spits of links back, die vanaf jongs af aan opgeleid worden. In het korfbal zijn we dat niet gewend. In het moderne korfbal staan de kwaliteiten van elke speler centraal en van daaruit bouw je het team en het spel op.

Hoe kom je bij Dunas terecht?
Ik heb inmiddels drie kinderen, en twee daarvan spelen bij Dunas: Lotte en Tessa onze tweeling zit in de D3. Mijn zoontje Melle zit op voetbal, dus ik kan ook meekijken hoe trainers aan de slag gaan in de voetballerij. Afgelopen jaar werd ik benaderd of ik mee wilde denken over het verder door ontwikkelen van het Technische Beleid. Dat wilde ik wel, er is zoveel korfbal kennis in huis – denk aan Cyril van Es, Els Buitendijk, Bart Taal en nog veel anderen – ik wilde met hen daar graag aan werken. Het liefst denk ik niet alleen mee, maar breng ik het ook in de praktijk. En ja, toen kwam die trainers-vraag weer op tafel en heb ik ‘ja’ gezegd. Door zowel mee te denken als de training te geven kan ik echt iets bijdragen, we gaan een samenwerking aan voor langere tijd en daar voel ik wel wat voor.

Wat is je mooiste korfbalherinnering als speler en als trainer?
We werden ooit Nederlands kampioen met de A1 van Futura, dat is echt een ongelooflijk hoogtepunt geweest natuurlijk! En als trainer heb ik het meest geleerd van mijn tijd bij Fortuna, ik heb daar de Korfbal League van dichtbij meegemaakt. Ook al trainde ik niet het hoogste team, je bent toch omringd door top-korfbal.

Met wat voor selectie train je nu en wat zijn je plannen?
We zijn echt een team in opbouw, qua aantallen nog niet op sterkte. Het opbouwen kost een paar jaar. We werken aan instroom vanuit de jeugd en dat betekent dat we nu niet bezig zijn met promotie naar een hogere klasse bijvoorbeeld. Ik ga me met het team vooral richten op het ontwikkelen van ieders kwaliteiten. Ik wil dat elke speler gaat leren waarin hij of zij excelleert en hoe je dit tot uiting laat komen in het spel, en in de wedstrijd. Ik word zeker blij van een gewonnen wedstrijd maar de komende tijd geniet ik vooral als spelers bijvoorbeeld veel en snel wisselen van positie en zich verder specialiseren in een rol. Dat is een voorbeeld van iets waar ik aan wil werken. Ik wil dat ze van zich zelf weten ‘hier ben ik goed in’. 

En hoe zit het nu met de ontwikkeling van dat Technische Beleid?
Goed dat je dat nog vraagt! Dat vind ik namelijk net zo belangrijk als training geven, en ik vind het enorm leuk. Zullen we daar een volgende keer over doorpraten en iets meer over vertellen? Dan vraag ik daar ook de andere experts van Dunas bij.

 

Dat spreken we af! Binnenkort lees je daar meer over in de nieuwsbrief en op de site. 

Adres veld
Stokroosveld
Zonnebloemstraat 159c
2565 RT Den Haag
tel: 070-213 06 39