Dunas is in 2020 ontstaan uit een fusie tussen twee korfbalverenigingen met elk behoorlijk wat korfbal historie: Dubbel Zes en Futura. Daarnaast wordt er op het Stokroosveld al bijna een eeuw gekorfbald…

Dubbel Zes

1966 - 1975

De oorspronkelijke naam is Dubbel Zes ’66 en dat is niet zomaar een naam. Hij verwijst naar het moment van oprichting, 29 april 1966. En naar de teamsamenstelling: in die tijd bestaat een korfbalteam uit zes dames en zes heren. Het zijn voormalige spelers van de Haagse Korfbalvereniging Voorwaarts (HKV) die de nieuwe vereniging beginnen, mensen met idealen over hoe sport en ontspanning samen kunnen gaan. De wieg van Dubbel Zes staat in de roerige jaren zestig. Het was een rebelse tijd waar jongeren met een sterke vrijheidsdrang invulling willen geven aan maatschappelijke zaken. Dubbel Zes past in die tijd. De eerste voorzitter is dhr. J. Reichart.

De leden trainen op het Stokroosveld, waar nog negen andere verenigingen spelen. Met enorm enthousiasme probeert Dubbel Zes jeugd binnen te halen. Onder meer in de nieuwe wijken rond Leyenburg. Dit levert donateurs en leden op. De betrokkenheid is groot. Teams kijken naar elkaars wedstrijden en slaan geen training over. Met als resultaat dat in 1967 het eerste, tweede en derde team en de aspiranten de kampioenstitel binnenslepen. In twee jaar tijd groeit het aantal leden van 30 naar 120. De behoefte aan een eigen clubhuis en betere kleedkamers groeit.

1975 - 1980

Verzoeken aan de gemeente voor een eigen clubhuis vinden geen gehoor. Het duurt lang en daardoor dreigt het verenigingsleven verloren te gaan. Een noodsprong om dit te voorkomen is het plan voor een fusie met een voetbalvereniging, maar de leden stemmen tegen. En alsof het zo moest gaan, krijgt Dubbel Zes kort daarop toestemming om een clubhuis met kleedruimtes te bouwen. Op 1 januari 1980 is de eerste nieuwjaarsreceptie in clubhuis De Zeshoek. Dit is de plek waar sport, ontspanning en gezelligheid samenkomen. Er is ruimte voor film- en discoavonden en voor spelletjesmiddagen. Na een terugval in het ledental is er nu groei: 130 leden.

Dubbel Zes zomerkamp 1979

1980 - 1996

Het gaat goed met de club en voor het eerst wordt een duo trainer-coach aangesteld: John den Hollander traint en Ferry Hendriks coacht. Onder leiding van voorzitter Ton Trumpie komt er ook een jeugdtrainer van buitenaf. Met succes, de prestaties stijgen weer en Dubbel Zes stevent af op de viering van het 20-jarig bestaan. Het enthousiasme is groot, er komt bijvoorbeeld een clublied. De kantine en het onderhoud draaien op vrijwilligers. Het dinertje dat iedere 14 dagen voor de leden wordt georganiseerd, blijkt een grote trekker. Voor het 30-jarig bestaan in 1996 ontvangt de club tijdens een reünie vele oud-leden. Ton Starre, voorzitter en lid van het eerste uur, vraagt zich af of er over 30 jaar weer een reünie zal zijn. Hij spreekt zijn zorg uit over maatschappelijke veranderingen en de financiële problemen waar grote gemeenten mee kampen.

 

1996 - 2004

Dubbel Zes kiest bewust voor de jeugd. Het werven van jeugdleden gaat onder meer via de Sport-intro-cursus. Alle inspanningen zorgen ervoor dat er in deze jaren acht tot tien jeugdteams aan de competitie deelnemen. De sportieve resultaten mogen er ook zijn; bijna ieder jaar is er wel een kampioenschap te vieren. De kantine is nog steeds een belangrijke ontmoetingsplaats voor de leden, ook als er geen wedstrijden zijn. Daar worden in het winterseizoen druk bezochte klaverjasavonden georganiseerd. Ook treden The Clarks regelmatig op en dat worden beruchte, oergezellige feestavonden in een meestal overvolle kantine met Dubbel Zessers en veel andere gasten.

Sinds jaren is de Playbackshow een jaarlijks hoogtepunt. Hier laten jonge en volwassen leden hun bijzondere talenten buiten de sport zien. Er is een recreantenteam actief dat in 1998 als een oudertraining begon, later nemen ze ook deel aan toernooien. De Familiedag en de Schutterstoernooien zijn een terugkerend fenomeen. Dagen vol spel en gezelligheid voor de hele familie.

Door Jeugdzaken worden daarnaast veel leuke activiteiten georganiseerd, zoals de Welpendag, de Slaapfestijnen, Sinterklaas en het kerstdiner. Het zomerkamp kent een lange en succesvolle traditie voor de jeugd tot 17 jaar. Met steeds een andere locatie en thema.

2004 - 2020

In deze periode komt er veldverlichting. Dat is een hele verbetering, nu kan er ook als het donker wordt getraind worden. De kantine ondergaat tweemaal een facelift. Met een heel talentvolle generatie en het aantrekken van trainersduo Bas Harland en Tako Hulsman gaan de sportieve prestaties snel vooruit. Dubbel Zes klimt in 2014 op tot de 2e klasse. In 2016 herhaalt Dubbel Zes promotie naar de 2e klasse en overtreft zichzelf in 2017 door zich te handhaven. In deze jaren gaat het ook goed met de jeugd. Door een samenwerking met basisschool ENMS, waar Ed Olvers training geeft, stromen de welpen binnen. Velen blijven hangen en zo ontstaan sterke F-ploegen, die tal van kampioenschappen vieren. Een aantal daarvan speelt inmiddels in de wedstrijdklasse. Het sportaanbod breidt zich in 2013 uit met KombiFit, een laagdrempelig bewegingsprogramma voor volwassenen. Toegankelijk voor ouders van korfballers maar ook voor andere geïnteresseerden. Sinds een aantal jaar trainen De Vrijbuiters gedurende het veldseizoen regelmatig op vrijdagavond. Zij schuiven ook graag aan bij de maaltijden die in de kantine of op het terras geserveerd worden. Die maaltijden zijn een belangrijk onderdeel van het sociale verenigingsleven. Barbara den Broeder is de gedreven coördinator en ouders koken in toerbeurt een gezonde maaltijd.

In 2015 opent de wethouder onder toeziend oog van de voorzitters van Dubbel Zes (Robert Lintjes) en Futura (Wimar Bolhuis) de gloednieuwe kunstgrasvelden. Geheel in stijl luidt het eerste team het nieuwe kunstgras in met een zege. Een jaar later vieren leden en oud-Dubbel Zessers groots het halve eeuwfeest met de presentatie van een vernieuwd logo, veel activiteiten voor de jeugd, een receptie en waanzinnige feestavond. Het clubhuis is nog steeds een belangrijke plek binnen de vereniging. Na een verbouwing van de vloer, bar en toiletgroepen en met nieuw meubilair ziet alles er weer prachtig uit.

De roep om een fusie zwelt in de laatste jaren steeds sterker aan. De selectie dunt uit doordat spelers stoppen en er al jaren te weinig doorstroom is vanuit de jeugd. Voor het seizoen 2019-2020 formeren Dubbel Zes en Futura combinatieteams voor de selectie en de B-teams. De samenwerking is zo succesvol dat beide clubs besluiten zo snel mogelijk een fusie te realiseren. In de zomer van 2020 is die een feit. Samen met onze buren gaan we een mooie toekomst tegemoet onder de naam Sportvereniging Dunas!

Futura

Futura is het resultaat van de fusie in 1990 tussen de verenigingen PAMS en VES. VES (Vermaak En Sport) werd op 22 augustus 1922 opgericht in Den Haag. Enkele jaren later, op 1 april 1928, werd PAMS (Pedagogische Academie Middelbare School) in Batavia - Java - opgericht.

Jaren '20 tot 1990

VES veroverde voor de Tweede Wereldoorlog de Bondsdagtitel en het CKB- landskampioenschap! Omdat VES weigerde zich tijdens de oorlog aan te sluiten bij de “Neutrale Bond”, werd de vereniging in 1942 opgeheven ... maar in 1944 als Groen-Zwart heropgericht. Vanaf 1945 heet de club weer ouderwets VES. In 1946 zou VES naar het Stokroosveld verhuizen, maar op de valreep ging dat niet door. Vanaf 1965 speelde VES aan de Aagje Dekenlaan, waar ook Ons Eibernest speelde. In de jaren 50 en 60 presteerde VES prima en werden er diverse kampioenschappen gevierd. Als in 1971 het KNKV wordt gevormd, gaat VES in de overgangsklasse spelen.

Vanwege een teruglopend ledenaantal werd in de jaren 80 gefuseerd met PAMS. Ook PAMS presteerde goed op Java en wist diverse malen de competitie in de BVB (Bataviase Korfbal Bond) te winnen. Na de Tweede Wereldoorlog waren vele Indische Nederlanders genoodzaakt naar Nederland te migreren. Op 7 oktober 1951 werd PAMS (vanaf nu: Pakt Aan Maar samen) in Nederland heropgericht. Aanvankelijk was PAMS een omnisportvereniging met afdelingen: korfbal, handbal, volleybal, atletiek, tafeltennis en denksport...

PAMS was net als VES in de jaren 70 zeer succesvol. De latere trainers Hernandez Sam Sin, Wim van Renesse van Duivenbode en Mena Kuhuwael, vormden de kern van het succesvolle team dat in 1972 naar de hoofdklasse promoveerde.

Oprichting tot 2000

Na een aantal verkennende gesprekken volgt de fusie: Oranje (PAMS) en Groen-Zwart (VES) werd Paars onder de naam Futura. Op 2 mei 1990 is de oprichting en feit. VES trekt in bij PAMS op het Stokroosveld. De kantine grenst aan die van Dubbel Zes, en de kleedkamers worden gedeeld.

Futura startte sterk. In de jaren 90 werden eerst de A-junioren districtskampioen in Oldeholtpade. En toen die succesvolle generatie (met o.a. Djin Schott, Laura van den Haak, de gebroeders Taal) doorstoomde naar de senioren, promoveerde Futura in 2004 onder succescoach Sven Roeleven zelfs naar de hoofdklasse!! Hoofdklasse-korfbal in de 21e eeuw op natuurgras! Deetos en PKC moesten hun noppenschoenen uit de kast halen om op het Stokroosveld te kunnen korfballen! 

In 2000 werd de supportersvereniging Futura Fighters opgericht. Deze fanatiekelingen begeleidden hun club wekelijks naar uitwedstrijden in o.a. Friesland. 

Na de eeuwwisseling is het tobben voor Futura wat betreft trainers. Onder trainer Mena Kuhuwael en Wim van Renesse van Duivenbode en met de terugkeer van Djin Schott en Bert Taal, keerde Futura aan het eind van de jaren ’10 terug in de overgangsklasse. Als vervolgens belangrijke spelers stoppen met korfballen, wordt het weer lastig voor Futura.

Bart Taal volgde in 2013 Mena Kuhuwael op, maar zag in 2016 zijn ploeg naar de 2e klasse degraderen. Op het veld weet Futura zich wel in de 1e klasse te handhaven. Intussen zijn Cyril van Es, Jelle van Osnabrugge en Tijmen Bolhuis uitgegroeid tot topscorers van Futura. Van Es slaat diverse aanbiedingen af en blijft Futura trouw.

Erwin Disselköter werd in 2016 de opvolger van Bart Taal. Het zaalseizoen werd met 27 punten uit 14 wedstrijden magistraal afgesloten en promotie naar de 1e klasse was een feit. Op het veld eindigde Futura achter KCR en VEO als 3e, een prima prestatie. Het seizoen 2017-2018 verliep ronduit spectaculair en Disselköter wist met zijn team dubbel kampioen te worden! Zowel in de zaal als op het veld promoveerde Futura naar de overgangsklasse! Twee jaar trainer, 4 competities, 3 maal kampioen! Disselköter hield het bij 2 jaar; hij ging naar Die Haghe. Erwin Dekker werd zijn opvolger.

Futura, korfbalseizoen 2018 – 2019 kende een dramatisch zaalseizoen. Ondanks de sterke teamgeest en de nooit-opgeven mentaliteit, waar coach Erwin Dekker erg tevreden over was. Op het veld was de start ronduit fantastisch met 2 overwinningen op rij! Futura heeft zich daarin moeiteloos gehandhaafd in de overgangsklasse. Omdat in juni 2018 Cyril van Es en Tijmen Bolhuis hun korfbalcarrière beëindigden, werd besloten om in het volgende seizoen uit te komen in de 1e klasse. Met ....een combinatieteam Dubbel Zes / Futura, kortweg DuFu. Erwin Dekker bleef de trainer.

Het zaalseizoen 2019-2020 verliep dramatisch. Met slechts 2 punten uit 11 wedstrijden was het doek begin maart 2020 gevallen en was degradatie naar de 2e klasse een feit. Het KNKV heeft besloten: de stand van maart is de eindstand. Door corona kon ook de veldcompetitie niet worden beëindigd. De KNKV besloot dat de veldcompetitie 2019-2020 als “niet gespeeld” wordt beschouwd, dus geen promotie/degradatie! En vanuit die situatie volgt een nieuw hoofdstuk korfbal aan het Stokroosveld: Sportvereniging Dunas!

 

Adres veld
Stokroosveld
Zonnebloemstraat 159c
2565 RT Den Haag
tel: 070-213 06 39