Labels: Dunas DNA

Na de zomer wijzigt het trainersduo van de A1. Ly Le gaat weg en Els Buitendijk komt. Samen met Jelle van Osnabrugge traint en coacht zij het hoogste jeugdteam. Het moderne korfbal staat wederom hoog op de agenda. Doelpunten maken wordt nog belangrijker en vooral: slim spelen. Jelle legt uit hoe het Dunas DNA vorm krijgt in de A1 komend seizoen.

“Afgelopen jaar zijn we al erg vooruit gegaan. Beter vrij lopen, fanatieker spelen. Ly en ik zijn daar echt trots op. Plezier door goed te presteren, dat is ons echt gelukt en daar bouwen we komend jaar op voort.” 

Afgelopen jaar kwamen de trainers al eens bijeen onder leiding van de trainersstaf van de selectie. Toen is er veel gesproken over het moderne korfbal, het Dunas DNA. Dat is een plan om een manier van spelen te introduceren die van F tot A hetzelfde is. Echt een langjarig traject waarin over de volle breedte wordt geïnvesteerd. Scoren in je vak wordt belangrijker en dat betekent bijvoorbeeld minder rond spelen, meer doelpogingen en slim verdedigen. Ook het switchen tussen verschillende rollen is belangrijk. Meer scoren staat overigens niet haaks op meer plezier, want bij Dunas gaan die twee hand in hand.

Jelle licht zijn visie en plannen voor komend jaar toe. “Ik vind dat je alles wel een beetje moet kunnen. Als spits moet je kunnen verdedigen, als verdediger moet je er ook gewoon elke wedstrijd een paar in schieten. Of op z’n minst een flink aantal doelpogingen gedaan hebben. Het is belangrijk om all round te zijn en te kunnen switchen. Daar gaan we bewust op trainen.” 

Afgelopen jaar kwam Jelle na een pauze terug bij Dunas. Zelf had hij z’n korfbalschoenen al een tijdje aan de wilgen gehangen. Toen hij Dunas 1 en de A1 een keer zag spelen, dacht hij: toch leuk om weer bij Dunas te komen, hij vond het ook nog eens reuze gezellig langs het veld. In gesprek met Richard Mafficioli en Jeffrey Mulder – trainers van de selectie en drijvende krachten achter de korbalvisie van Dunas - merkte hij dat de nieuwe strategie erg past bij zijn kijk op het spel. En zo ontstond er weer ‘zin’ in korfbal, met name om training te geven. ”Dat heb ik toch altijd heel leuk gevonden.” 

Jelle volgde de afgelopen tijd de Korfbal Trainer 3 cursus van het KNKV en leerde daar met name hoe je vaardigheden trainbaar maakt. Wat je wilt aanleren breek je in kleine blokjes en je maakt de nieuwe vaardigheid in stapjes steeds een beetje moeilijker voor de spelers, totdat het bijna vanzelf gaat en ze er niet meer echt over na hoeven te denken.

“Het komend jaar ligt de focus op doelpunten maken in je vak en slim spelen. Ik wil aansturen op meer eigen initiatief, dat zie ik nu al groeien in het team. Meer op intuïtie spelen. Natuurlijk hoop ik dan dingen te zien waar we op getraind hebben. Ik laat me ook graag verrassen door een actie die ik zelf nog niet had bedacht. We werken er naar toe dat spelers zelf ontdekken waar ze goed in zijn en dat ook laten zien in de wedstrijd.” 

Net als vorig jaar zullen de A1 spelers ook wel eens invallen in Dunas 1. “Daar verheug ik me ook weer op, het is mooi jonge spelers op die manier klaar te stomen voor een eventuele plek in onze selectie. Aan de inzet en drive zal dat zeker niet liggen. We hebben echt een fanatiek team!” 

De A1 speelt komend seizoen in principe in de 2e klasse. Er is een wildcard aangevraagd voor de eerste klasse. “Dat niveau kunnen we wel aan met dit team, het zou mooi zijn als dat lukt. Dat geeft meer uitdaging en daar kunnen we nog meer van groeien.”  


Uit de serie Dunas DNA

Dunas DNA #1: Op weg naar modern korfbal
Dunas DNA #2: Dansen op de voorvoeten

Adres veld
Stokroosveld
Zonnebloemstraat 159c
2565 RT Den Haag
tel: 070-213 06 39